Krikutilli

Krikutilli

Verkkorannan kesäkoti eli Krikutilli on rakennettu 1927 ja se palveli kesäkotina vuoteen 1958. Krikutillin kesäkahvila on auki torstaisin ja sunnuntaisin. Kaunis, entisöity Krikutilli on hieno vierailukohde ja soveltuu hienosti myös juhlien pitopaikaksi tai näyttelytilaksi.

Kesäkodin saamasta “Krikutilli”-lempinimestä ja sen synnystä liikkuu useita tarinoita. Akseli ja Aleksandra ”Sandra” Hannuksen vuonna 1927 rakennuttama kesäkoti edustaa rakennustyyliltään 1920-luvun klassismia. Upealla paikalla, meren rannalla sijaitseva talovanhus rakennettiin alun perin ”paremman väen” kesänviettopaikaksi, jonne tultiin koko kesäksi täysihoitoon. Siellä viettivät kesiään muiden muassa lääkärit, professorit ja liikemiehet.

Hannuksen pariskunnan kuoltua, 1960-luvulla, rakennus myytiin Luvian kunnalle, minkä jälkeen, vuosi vuodelta ajan hammas alkoi tehdä tuhojaan Krikutillin rakenteisiin. Usean vuoden ajan tuuli puhalteli sisään talon rikkinäisistä ikkunoista, ja paikat repsottivat murheellisen näköisinä, kunnes vuonna 2010 yleisellä lehti-ilmoituksella kutsuttiin väkeä koolle keskustelemaan Krikutillin pelastusoperaatiosta. Syntyi Luvian Verkkorantayhdistys ry, jonka puheenjohtajaksi asettui Akseli ja Sandra Hannuksen pojanpoika Kari Hannus, Porin entinen apulaiskaupunginjohtaja.

Krikutillin talkooprojekti aloitettiin vuonna 2011, ja ensimmäiset juhlat remontoidussa rakennuksessa voitiin pitää 2013. Tämän jälkeen suojeltavaksi määrätyn talon kunnostamista on vuosittain jatkettu vapaaehtoisvoimin museoviraston valvonnassa.