Kaunissaari

Kaunissaari

Kaunissaari on Eurajoen salmessa sijaitseva virkistys- ja luontoretkikohde. Saaren monimuotoinen luonto ja rikas historia tarjoavat retkeilijälle paljon nähtävää ja koettavaa. Päivä saaressa kuluu kulttuuri- ja luontopolkuja kulkiessa, nuotiopaikalla eväitä syödessä ja merimaisemasta nauttiessa. Saaren kolme laavua ovat vapaasti retkeilijöiden käytössä ja polttopuita löytyy tulentekopaikkojen läheisyydestä. Laavut ja tulentekopaikat ovat merkattu saaren retkikarttaan.   

Kaunissaaren etelä- ja pohjoisrannoilla on kaksi retkisatamaa laitureineen, sekä etelärannassa on erillinen melojille varattu laituri. Pohjoisrannan laiturissa veden syvyys on kolmisen metriä, joten entiseen rahtisatamaan on helppo rantautua isommallakin veneellä.  

Kaunissaaren ainutlaatuinen historia

Kaunissaaressa sijaitsi vuosina 1874–1923 Antti Ahlströmin perustama höyrysaha ja rahtisatama. Saaressa asui parhaimmillaan yli 300 henkeä, jotka olivat pääsääntöisesti sahan ja sataman työntekijöitä perheineen. Nykyään saaren maastosta löytyy monenlaisia merkkejä menneestä asutuksesta ja teollisuudesta. Saaren historiasta kertovat muun muassa talojen perustukset ja monet muut ihmistoiminnan jäljet sekä kasvillisuus. Saaren kulttuuripolulla pääset tutustumaan sahayhdyskunnan elämään ja historiaan. Kulttuuripolku kiertää n. 1,2 kilometrin matkan läpi saaren mielenkiintoisimpien historiasta kertovien kohteiden kautta. Polku on merkattu punaisilla merkeillä.  

Saaren etelärannassa kulkee keltaisella merkattu risurata. Risurata kuljettaa sinut vanhalta jätepuiden polttopaikalta Risuhelvetistä saaren itäpäähän asti entiselle lautapihalle eli Risunokkaan. Risunokassa kävelet jätelaudoista koostuvan lautalattian päällä. Jalkojen alla painautuva lautalattia on upea ja laaja-alainen jälki saaren historiasta.   

Rannikkoluontoa parhaimmillaan 

Kaunissaari on pala hienointa satakuntalaista rannikkoluontoa. Kaunissaaren luontopolkua ympäröivät luonnontilaiset lehto- ja kangasmetsät ja kalliolla vastaan tulevat ikivanhat kalliomänniköt ja kauniit niityt.  Kosteikoissa kasvavat upeat tervaleppälehdot. Saaressa viihtyvät useat eri kasvi- ja eläinlajit, joiden monimuotoisuus luo Kaunissaaresta upean luontokohteen. Myös sahatoiminta ja asutus ovat jättäneet saareen oman leimansa. Matkalla vastaan voi tulla esimerkiksi kukkiva omenapuu tai nyt jo hävinneiden asuinrakennuksien pihoille istutettuja pihasyreenejä. Purjelaivaliikenne toi saareen harvinaisia painolastikasveja ja -kiviä. Painolastikasveista osa on sopeutunut saaren elinympäristöön ja kasvaa yhä osana luonnonrikasta Kaunissaarta. 

Veneellä Kaunissaareen 

Kaunissaari on hyvien vene- ja melontareittien varrella. Saareen retkeileville on varattu soutuvene lainattavaksi. Vene sijaitsee Olkiluodon puolella Karhunlaaka -nimisellä niemellä, Rimmintien varrella. Soutumatka on vaivaiset 250 metriä Kaunissaaren Katavankarin laavulle. Soutuvenepaikat on merkattu maihinnousumerkillä.  

Soutuvene on varattavissa käyttöösi Eurajoen matkailuinfosta. Varaukset tulee tehdä arkisin klo 9.00–16.00 välillä numerosta 044 312 4216. Vene on käytössäsi maksimissaan vuorokauden, jos ei muuta sovita. Veneessä on koodillinen lukko, jonka koodin saat varauksen yhteydessä.  

Kaunissaaressa retkeilevän muistilista 

  • Voit rantautua, liikkua ja yöpyä saaressa vapaasti, mutta et saa käyttää maastossa moottoriajoneuvoja. 
  • Voit kerätä marjoja ja ruokasieniä sekä onkia ja pilkkiä vapaasti. Älä kuitenkaan kerää kasveja, äläkä painolastikiviä. Niistä saat kestäviä muistoja valokuvaamalla.  
  • Vaikka saaressa on roska-astiat, retkeilijöiden toivotaan vievän roskansa mukanaan jätehuollon helpottamiseksi. Laita kompostoituvat jätteet ulkokäymälän astiaan kuivikkeiden kera, älä roska-astiaan. Vie lasi- ja metallijätteet mennessäsi.  
  • Liiku mieluiten polkuja pitkin. Älä häiritse lintujen pesimärauhaa. Lintujen ja muiden eläinten lisääntymisen häiriölle herkintä aikaa ovat kevät ja alkukesä. Koirat on pidettävä kytkettynä.  
  • Polta nuotiota pelkästään karttaan merkatuilla tulentekopaikoilla. Ole varovainen tulen käsittelyssä, äläkä tee nuotita metsäpalovaroituksen voimassa ollessa. Sammuta nuotio lähtiessäsi. Älä katko saaren puiden oksia polttopuuksi, käytä ainoastaan polttopuuvajoissa olevia polttopuita.  
  • Polttopuita on saharaunioiden luona katoksessa sekä laavujen ja nuotiopaikkojen läheisyydessä.  

Ilmoituksia 

Lampaat laiduntavat saaressa jälleen kesällä 2024