Välimaan perinnetorppa

Välimaan perinnetorppa

Tarvolan kylässä 1850-luvun perinnetorpassa eletään 1930-luvun torpan aitoa elämää. Emäntä keittelee pannukaffetta. Isännällä on puiden kuorinta menossa pihassa, ja torpan lapset niittävät ojien pyörtänöitä lampaille. Torppariaikaan sijoittuva kokemuksellinen tutustumiskohde on suunnattu erityisesti lapsille ja nuorille, mutta torpalla viihtyvät mainiosti kaiken ikäiset. Välimaan perinnetorpalla pääset itse entisajan töitä tehden kokemaan, minkälaista oli 1930-luvun perheen elämä Eurajoella kartanon torpassa.

Välimaan perinnetorppa on Vuojoen ja Lavilan kartanon entinen torppa. Matkailijoille torppa on olennaisesti Eurajoen historiaan liittyvä nähtävyys Vuojoen kartanon rinnalla. Torpat ovat olleet kiinteä osa kartanon elämää. Välimaan torpalla pääset osallistumaan torpan töihin ja aistimaan vanhan ajan tunnelmaa. Torppa toimii nykyään matkailu-, opetus- ja yleisökäytössä tutustuttaen kävijöitään 1930-luvun elämään ja tapoihin. Historian elävöittäjinä torpalla toimivat torpan vapaaehtoiset isännät, emännät, piiat, rengit ja torpan mukulat.

Vapaaehtoiseksi Välimaan torpalle?

Välimaan perinnetorpan toiminnassa ovat aktiivisesti mukana torpan vapaaehtoiset. Vapaaehtoiset toimivat torpalla eri rooleissa: isäntinä, emäntinä, piikoina, renkeinä sekä mukuloina. Torpan vapaaehtoiset osallistuvat omalla panoksellaan torpan tapahtumiin, toimintoihin, kunnostuksiin ja torpan kehittämiseen. Välimaan torpan vapaaehtoiseksi voi ryhtyä kuka tahansa iästä riippumatta. Vapaaehtoinen osallistuu torpan toimintaan oman kiinnostuksen ja aikataulujen mukaan. Opiskelijaikäisille nuorille piioille ja rengeille torpalla toimimisesta maksetaan pientä korvausta.

Uusia vapaaehtoisia toivotaan jatkuvasti mukaan Välimaan torpan toimintaan. Jos sinua kiinnostavat perinteet, historia, käsillä tekeminen tai vaikka rauhallisuutta huokuva torppaympäristö, ota yhteyttä Eurajoen kulttuuri- ja matkailupalveluihin tai tule tutustumaan toimintaan seuraavan tapahtuman yhteydessä!

Tapahtumat

Välimaan torpalla järjestetään vuosittain perinnetapahtumia yleisölle, sekä päiväkoti- ja koululaisryhmille. Torpalla vietetään muun muassa vanhan ajan laskiaista, joulua ja Suviviikkoa.

Välimaan torpan wanhan ajan joulun yleisöilta ke 29.11.23 klo 17-19.30

Joulutunnelmaa ei tarvitse lähteä etsimään merta edempää; Välimaan torpan wanhan ajan joulu on koko perheelle tarkoitettu hetki, johon Torpan väki kutsuu nauttimaan aidosta ja kiireettömästä joulun odotuksesta. Torpan jouluiset tuoksut ja jouluaskareet virittävät tunnelmalliseen jouluun.
Torpan kaikille avoimessa ja maksuttomassa joulutuokiossa kuullaan torpan oma joulutarina (klo 17.30, 18.00 ja 18.30) piparin ja mehun kera, nautitaan emännän tekemää joulupuuroa pannukahvin tai mehun kera ja tänä vuonna torpalla pääsee kokeilemaan, kuinka tehdään pientä perushimmeliä.
Tervetuloa mukaan nauttimaan kiireettömästä, tunnelmallisesta ja rauhallisesta joulunhetkestä yhdessä Välimaan torpan väen kanssa. Vapaa pääsy.
Tarvolantie 39, Eurajoki, lisätiedot: matkailuinfo@eurajoki.fi, p. 044 312 42 16