Irjanteen museot

Risteily- ja venematkat

Irjanteen museot

Irjanteen ainutlaatuinen kylämiljöö on nimetty valtakunnallisesti merkittäväksi kulttuurihistorialliseksi ympäristöksi. Idyllisen Irjanteen kylän keskeisiä ja silmää hiveleviä elementtejä ovat vanha tielinjaus, jokimaisema, punamullattu kirkko sipulikupolisine kellotapuleineen, kotiseutumuseona toimiva lainamakasiini, ruiskuhuone, meijeri, jossa nykyisin toimii tilausravintola, Faltun saha ja mylly sekä keskustan maatilojen vanhat rakennukset.

Irjanteen museot ovat monipuolinen ja kokoelmiltaan merkittävä museokokonaisuus Irjanteen kulttuurimaisemassa.  Maatalousmuseon on yksi Suomen kokoelmiltaan laajimmista maatalousmuseoista. Esillä on maatalouskoneita ja- työkaluja perinteisen maatalouden ajoilta leikkuupuimurikauteen saakka – traktoreista metsätyökaluihin, kaikkiaan yli 5000 esinettä. Monet koneista, kuten puukaasutraktori, hevoskierto ja maamoottorit on kunnostettu käyttökuntoisiksi. Museossa on myös karjatalouteen, sepän työhön, kalastukseen ym. liittyviä esineitä.  Maatalousmuseon yhteydessä on laaja kalastusosasto ja ns. Munakarin poikien huone- kalastajakoti-interiööri. Esillä on myös ja Munakarin huoneessa on Suomisen kalastajaveljesten kotona olleita esineitä. Maatalousmuseon kellaritilassa on esillä erilaisia aseita ja muuta sotaan liittyvää esineistöä.

Samassa pihapiirissä, entisessä Irjanteen alakoulussa sijaitsevassa koulumuseossa pääsee vanhan ajan koulunkäynnin tunnelmaan pulpetteineen, harmoneineen, opetustauluineen ym. kalusteineen. Tilaan on kalustettu yksi luokkahuone, käsityöluokka ja keittola.

Vanhassa lainamakasiinissa on esillä yli 2000 esineen kokoelma kotitalous- käsityö-ym. esineitä sekä muita kodin tarvekaluja. Makasiinin vitriineissä on joka kesä vaihtuva näyttely. Vuonna 1908 rakennetussa paloruiskuhuoneessa on esillä 24 palonsammutukseen liittyvää esinettä. Palomuseon läheisyydessä on Eurajoella 1640 menehtyneen Åke Tottin muistomerkki sekä Eurajoen raivaajahevosten muistoksi pystytetty hevospuomi.

Uusimpana museokohteena on kesällä 2023 avattava Apteekkimuseo, joka on sijainnut aikaisemmin muissa tiloissa Eurajoella. Apteekkimuseokokoelma on ainoa laatuaan Satakunnassa, ja sisältää laajan apteekkitavaramäärän. Tila on kalustettu 1940–50 luvun apteekiksi, vaikka osa esineistä on sitä vanhempia tai hieman uudempia. Ne ovat olleet käytössä 1945 perustetussa Eurajoen apteekissa. Esillä on esineitä ja laitteita, joita käytettiin lääkkeiden valmistamiseen ja käsittelyyn siellä.

Irjanteen museot omistaa ja niitä ylläpitää Eurajoen Kotiseutuyhdistys ry