Välimaan torpan avoimet ovet ja Suviviikko

Välimaan torpan avoimet ovet ja Suviviikko

Tarvolan kylässä 1850-luvun perinnetorpassa eletään 1930-luvun torpan aitoa elämää. Suviviikkoa vietetään vuosittain heinäkuun viimeisellä viikolla.

Emäntä keittelee pannukaffetta. Isännällä on puiden kuorinta menossa pihassa, ja torpan lapset niittävät ojien pyörtänöitä lampaille.

Torppariaikaan sijoittuva kokemuksellinen tutustumiskohde on suunnattu erityisesti lapsille ja nuorille, mutta torpalla viihtyvät mainiosti kaiken ikäiset.

Välimaan torpalla on heinäkuussa avoimet ovet aina tiistaisin ja keskiviikkoisin klo 12–17. Torppariaikaan sijoittuva kokemuksellinen tutustumiskohde on suunnattu erityisesti lapsille ja nuorille, mutta torpalla viihtyvät mainiosti kaiken ikäiset

Avoimissa ovissa torpan isännät, emännät, piiat ja rengit toivottavat sinut tervetulleeksi aistimaan wanhanajan tunnelmaa kanssaan Välimaalle.

Heinäkuussa tiistaisin klo 16–17 on lasten elämyksellinen sekä maksuton perinnekierros. Kierroksella Torpan pihapiirissä tehdään töitä entisajan malliin torpan väen kanssa.

Perinnekierroksella puuhataan entisajan tapaan piian (tai piikojen) ja rengin kanssa. Vanhemmat voivat nauttia kahvia emännän kanssa tuvassa.

Kierros kestää tunnin ja sen aikana läpikäydään neljä eri rastia. Ensimmäinen rasti on kasvimaan kastelu, jossa vettä nostetaan torpan kaivosta ja kannetaan kasvimaalle. Samalla tutustutaan kasvimaan istutuksiin. Toinen rasti on puutraktorin rakentaminen, kolmas kahvipapujen jauhaminen ja neljäs knapphyrrän tekeminen. Lopuksi saa ns. mahapalkan eli korppua ja mehua. Vanhemmille lapsille rastina voi toimia myös kirjeen kirjoittaminen vanhalla mustekynällä, jossa tarkoituksena on oppia mustekynän käyttöä.

Tervetuloa tutustumaan ja osallistumaan torpan touhuihin!

  • Välimaan torpan Suviviikolla puuhastellaan entisajan tapaan viikon verran. Suviviikkoa vietetään seuraavan kerran heinäkuussa 2024
  • Suviviikolla entisajan askareet osallistavat kävijöitä ja herättävät perinteet eloon.
  • Suviviikon aikana torpalla kukoistaa 1930-luku, jonka henkeen torpan kävijät pääsevät hypähtämään.​